Langkau ke kandungan utama

Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

TIPS DAN JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN



Menjadi Pengedar Sah Shaklee, kerap kali saya ditanya,
“Boleh berikan saya jadual makan vitamin tak?”
“Boleh saya tahu, jadual pengambilan yang saya ambil ni, betul atau tak”
dan bermacam-macam lagi soalan, tetapi semuanya adalah merujuk kepada, JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN YANG SESUAI.
Kebanyakkan mereka yang bertanya soalan seperti ini, adalah mereka yang baru mengambil vitamin atau ingin menambah beberapa vitamin yang lain.
Jadi, “Bilakah masa yang sesuai untuk mengambil vitamin? Setiap vitamin ada waktu yang sesuai untuk di ambil. Ada yang sesuai untuk di ambil waktu siang, ada yang sesuai untuk di ambil waktu malam.
Saya lebih suka mencadangkan pengambilan suplemen adalah pada waktu malam.
Kenapa?
Kerana secara teorinya, vitamin2 ini akan mudah diserap oleh badan semasa tubuh kita dalam keadaan rehat. Jadi masa tidurlah masa yang terbaik kan? Tapi saya pasti, tak semua orang berkesempatan untuk mengambil vitamin just right before sleep. Macam saya jugak, nak tidurkan anak dengan saya sekali confirm terlena sekali.. Hehe..
Jadi, untuk menyenangkan jadual kita, kita cuma perlu alert kepada beberapa rules. Ikut je rules ni, insya Allah selamat.
BASIC RULES : DO
Vitamin Larut Air (B & C)
Seelok elok nya di ambil dengan segelas air dan elakkan pengambilan makanan yang berlemak / berminyak.
Vitamin Larut Lemak (A,D,E,K)
Di ambil selepas mengambil makan berminyak/berlemak sebab vitamin larut lemak memerlu kan lemak untuk memudah kan penyerapan.
OsteMatrix (Calcium)
Seelok nya di ambil bersama produk tenusu seperti susu. So make sure calcium anda mempunyai magnesium sebab magnesium membantu calcium lebih mudah untuk di serap.
Iron
Di ambil bersama Vitamin C sebab iron perlu kan vitamin C untuk lebih mudah di serap.
Zinc
Di ambil bersama makanan. Kurang makanan, boleh menyebab kan loya.
Pengambilan air putih sebanyak 2-3L sehari.
BASIC RULES : DON'T!
Alfalfa + Vitamin E 
Elak kan pengambilan Alfalfa bersama Vitamin E kerana alfalfa akan menggangu penyerapan vitamin E.
Kalsium + Iron
Kalsium akan menghalang penyerapan iron. Vita Lea mempunyai iron. So, elakkan pengambilan bersama OsteMatrix.   
Alfalfa + GLA Complex
GLA Complex mempunyai vitamin E, again read no 1.
Vitamins + Kafein
Pengambilan vitamin bersama kafein seperti teh & kopi akan mengurangkan keberkesanan penyerapan vitamin.
Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil Vita Lea kerana VL mempunyai iron.
JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE
1. After Breakfast : Vitamin2 yang memberi tenaga
  • B-Complex
  • Vita-Lea
  • Vitamin C
  • ESP/Cinch/Meal Shake
2. After lunch : Selalunya lepas lunch, makan berat dan berlemak.. Jadi sebaik2nya ambil vitamin yang membantu menyerap lemak
  • Vitamin E
  • GLA
  • Lecithin
  • Omega
3. Selepas Dinner
  • Lecithin
  • Zinc (ini bukan ambil setiap hari, melainkan ada masalah rambut gugur, atau berpantang)
  • Alfalfa
4. Sebelum Tidur
  • Ostematrix
  • ESP (ini boleh pilih, samada nak pagi atau sebelum tidur. Sekali sehari, sudah memadai)
  • Herb-Lax
Lain-lain:
  • Nutriferon seminggu sepeket, kecuali bila rasa nak demam atau sedang demam, boleh ambil hari2
  • Meal Shake/ Cinch – sama waktu dengan ESP
  • Vivix – Selepas makan
EXTRA TIPS :
Lecithin 
For those yang mengambil Lecithin untuk tujuan berdiet / merendah kan Kolestrol,
ambil 2x after breakfast, 2x after lunch, 2x after dinner beserta dengan 2@3 biji alfalfa.
Zinc
Seminggu 2 kali kecuali mereka yang megalami masalah rambut serius.
Alfalfa 
Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama segelas ESP.
Esp
Tidak boleh dibancuh dengan air panas
* Anda perlu minum sekurangnya 3 liter air masak sehari dapat membantu peneyrapan supplemen secara  berkesan. Anda mungkin mengalami healing crisis, atasinya dengan pengambilan air yang banyak.
* Bagi Muslim, pengambilan supplemen harus disertai dengan doa & tawakal kepada ALLAH.
* InshaAllah semoga usaha diberkati, setiap yang berusaha pasti BERJAYA.

Nak buat pesanan?? Hubungi saya 

Shaklee Independent DIstributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin


0138214890

noorzamris@gmail.com


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…