Langkau ke kandungan utama

10 Tips Untuk Anak Yang Memilih Makanan

MealShake adalah Jawapannya

Ibu mana yang tak susah hati jika anak tak mahu makan?
Saya juga salah seorang yang ‘susah hati’ tu. Mungkin anak anda adalah tergolong dalam kategori ‘picky eaters’ iaitu anak yang sangat cerewet dan memilih makan makanan tertentu. Anda tidak perlu risau lagi. Saya ingin berkongsi tips dengan anda bagaimana saya mengatasi masalah ini dengan mengamalkan “10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters”.
Jom baca tips-tips di bawah.

picky eater1 1 300x300 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif. 

No. 1: Respect your child’s appetite 
Jika anak anda tidak lapar, jangan memaksa mereka untuk makan. Jangan merasuah (dengan berjanji untuk beri jajan dan sebagainya) atau memaksa anak anda untuk makan makanan yang tertentu. Ini mungkin hanya akan mengeruhkan lagi keadaan. Di samping itu, anak anda mungkin merasakan waktu makan adalah sesuatu yang ‘menakutkan’. Hidangkan ‘small portions’ sahaja untuk anak anda untuk mengelakkan mereka merasa ‘terpaksa’ makan.


No. 2: Stick to the routine
Sediakan makanan pada  masa yang sama setiap hari. Sediakan jus atau susu dengan makanan,  dan tawarkan air di antara ‘meal’ dan ‘snack’.Terlalu memberikan jus atau susu sepanjang hari juga salah satu sebab kenapa anak anda kurang selera makan.

No. 3: Be patient with new foods
Kanak-kanak kecil seringkali menyentuh atau merasa makanan baru, dan mungkin meluahkan semula. Anak anda mungkin perlu menyentuh atau merasa makanan tersebut berulang-ulang kali sebelum dia mengambil gigitan pertama. Galakkan anak anda dengan bercakap tentang warna makanan, bentuk, aroma, dan tekstur – bukan sama ada ia sedap atau tidak. Hidangkan makanan yang baru bersama-sama dengan makanan kegemaran anak anda.

No. 4: Make it fun
 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
Hidangkan brokoli dan sayuran lain dengan sos kegemaran mereka. Potong  atau bentuk makanan ke pelbagai bentuk yang menarik .Tak salah jika anda sediakan makanan sarapan pagi sebagai makan malam. Itu lebih baik dari tak makan langsung kan? Hidangkan pelbagai jenis makanan yang berwarna terang untuk menarik perhatian mereka.

No. 5: Recruit your child’s help
bigstock woman and child pushing trolle 3915505 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
Minta anak anda untuk membantu anda memilih buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang sihat bila anda membeli barang- barang rumah. Jangan beli apa-apa yang anda tidak mahu anak anda makan. Di rumah, galakkan anak anda untuk membantu anda membilasnya sayur-sayuran, mengacau adunan atau menyediakan meja makan.

No. 6: Set a good example
Anak umpama kain putih. Kita sebagai ibu bapalah yang mencoraknya. Jika kita tunjukkan contoh makan makanan yang sihat dah tentu anak-anak pun akan ikut sama.

No. 7: Be creative
Hidangkan makanan dalam tujuh warna pelangi dan dihias seperti dimasak chef terkemuka. Setiap ibu adalah chef istimewa untuk keluarga tersayang..
kids healthy 300x291 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
No. 8: Minimize distractions
Tutup TV atau apa-apa sahaja yang boleh mengganggu tumpuan anak anda untuk makan. Ini akan membantu anak-anak anda focus terhadap ‘makan’. Selain daripada itu, iklan-iklan di TV juga boleh mempengaruhi anak-anak untuk makan ‘makanan tinggi kandungan gula’ berbanding makan makanan yang ‘sihat’.
No TV  10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
No. 9: Don’t offer dessert as a reward
Jangan janjikan pencuci mulut seperti aiskrim sebagai ‘hadiah’. Ini mungkin hanya meningkatkan keinginan  anak anda untu makan makanan yang manis-manis. Anda boleh menyediakan pencuci mulut 1-2 kali seminggu atau anda boleh gantikan pencuci mulut dengan makanan yang lebih berkhasiat seperti buah-buahan, yogurt dan sebagainya.
no dessert 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
No. 10: Don’t be a short-order cook
Menyediakan hidangan yang berasingan untuk anak anda selepas dia menolak makanan asal mungkin menggalakkan lagi anak anda menjadi ‘picky eater’.Galakkan anak anda untuk berada di meja untuk waktu makan yang ditetapkan walaupun  dia tidak makan. Teruskan untuk menyediakan pilihan makanan yang sihat sehingga menjadi kebiasaan kepada anak-anak.

Sumber
Saya adalah salah seorang dari ribuan ibu-ibu yang susah hati kerana si manja tidak mahu makan. Jika anak enggan makan bermakna kurangnya nutrisi yang dihadam oleh si manja. Sedangkan diperingkat umur kanak-kanak memerlukan pelbagai nutrisi dan pemakanan yang seimbang untuk membantu tumbesaran.
Tidak salah untuk anda mencuba Mealshake Shaklee ini demi anak yang anda sayangi. Tiada apa yang anda perlu risaukan kerana mealshakes Shaklee ini adalah produk semulajadi dan mempunyai kajian farmaseutikal yang terbukti berkesan.
Dapatkanlah sekarang sementara stok masih ada!
Jika masalah berlarutan anda bolehlah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan konsultasi lanjut. Anda juga boleh mencuba Mealshake sebagai supplement untuk anak anda.
Picky Eater Meal Shake 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
Apa kata Puan Azra Balqis Irdina mengenai Meal Shake:

Testimonial Meal Shake 2 10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters. MealShake Shaklee sebagai Alternatif.
 
 
Nak buat pesanan?? Hubungi saya 

Shaklee Independent DIstributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin


 
0138214890

noorzamris@gmail.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…