Langkau ke kandungan utama

Soalan Dan GLA COMPLEX SHAKLEE

Apa itu GLA? Mengapa dicadangkan ambil GLA untuk masalah wanita? Bagaimana fungsi GLA? Dan macam-macam. So saya mendapat idea dan compile soalan-soalan yang pernah ditanya oleh kawan-kawan saya untuk lebih jelas lagi memahami mengenai GLA.
FAQ Mengenai GLA
Antara soalan kelaziman ditanya adalah:
  1. Apakah itu GLA? 

          GLA adalah Gamma-Linolenic Acid iaitu bahan binaan bagi prostaglandin. 
 
  1. Apakah itu Prostagladin?

          Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ia penting untuk fungsi 
        kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, 
        menghalang rembesan gastrik. Ia juga anti-keradangan, anti pembekuan darah 
          disamping mengurangkan tekanan darah.
  1. Siapakah yang memerlukan GLA? 

    GLA diperlukan oleh golongan wanita yang mengalami pre-menstrual syndrome  atau PMS. Selain itu bagus untuk dicadangakan kepada pengidap arthritis rheumatoid  dan juga yang mengalami eczema.Selain itu, yang mengidap kencing manis serta mereka  yang bimbang lebihan berat badan.
  1. Berapa biji GLA diambil untuk satu hari?

        GLA diambil satu biji pagi dan satu biji sebelum tidur. 
  1. GLA boleh diambil oleh ibu menyusu ke?

         Ya, boleh diambil oleh ibu menyusu kerana GLA tidak menggangu penyusuan. 
         Seperti yang diterangkan di atas, GLA membentuk prostaglandin. Secara tidak 
         langsung ia juga terlibat dalam pembentukan hormon estrogen dan progestron iaitu 
         hormon yang memainkan peranan penting dalam kehamilan dan penytusuan. Malah 
         pengambilan GLA bersama Alfalfa adalah booster untuk penghasilan susu. 
  1. Sewaktu period, boleh kah GLA diambil? 

         Boleh diambil seperti biasa.
  1. Untuk kecantikan kulit, berapa biji GLA perlu diambil?

         Untuk kecantikan kulit pun ambil 2 biji sehari. Kalau nak lebih bagus ambil bersama 
         Vitamin E.
  1. Vitamin E dan GLA boleh diambil serentak ke?

         Tidak boleh diambil serentak. GLA dan Vitamin E tidak boleh serentak kerana 
         vitamin E boleh menggangu kadar penyerapan khasiat so kena ambik berasingan. 
         Ambil GLA pada waktu pagi 1biji dan sebelum tidur 1biji vitamin E.
  1. Bagaimana yang mengalami PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)? 

    Boleh ke ambil GLA? 

         PCOS adalah keadaan di mana hormon wanita berada dalam keadaan 
         tidak seimbang. Ini menyebabkan kitar period berubah, terjadi cysts dalam 
         ovary, mengalami masalah untuk mengandung dan masalah kesihatan yang lain.
         So GLA paling recommended untuk mereka yang mengalami PCOS.
  1. Bagaimana GLA ni membantu waktu subur wanita dan pada masa yang sama ingin hamil?

          Kita perlu tahu kitar period setiap bulan. Samada 28 hari, 30 hari ke atau 36 hari 
          bergantung pada kitar period anda. Katakan lah kitar period 30hari setiap bulan. 
          So 30 hari dibahagi 2, 30/2 = 15hari. So hari subur adalah hari ke 15 
          daripada hari pertama period dan +/- 5 hari la waktu subur. Makan GLA diambil 
          setiap hari sehingga hari ke-14 so stop ambil GLA pada hari ke 14. Tunggu 
          sehingga datang semula period atau selepas 2-3minggu tidak period please 
          check UPT (Urine Pregnancy Test)..:)
  1. Adakah GLA boleh kuruskan badan?

          Ya boleh. GLA boleh mengurangkan kolestrol dan menghalang penambahan 
          berat badan. Ini kerana GLA bertindak sebagai asid lemak bagi mengelakkan 
          pembentukkan lemak  yang menyumbang kepada pertambahan lemak.
          pengambilan semasa sebelum tidur berupaya memecahkan lemak semasa 
          didalam tidur. 
  1. GLA boleh diambil oleh orang yang menopaus?

          Ya boleh. Menopaus terjadi disebabkan kekurangan penghasilan hormon estrogen 
          dan pregestron ataupun androgen (bagi lelaki). Hormon ini memainkan peranan 
          penting yang mana turut mempengaruhi emosi seseorang. Antara 
          symptom-simptomnya seperti hot flashes (rasa muka merah dan panas), 
          berpeluh, kekeringan pada vignal, sakit kepala dan perubahan emosi yang 
          tidak mengira masa serta meningkatkan risiko untuk dapat osteoporosis. 
          Dengan pengambilan kalsium bersama GLA dapat membantu mencegah 
          osteoporosis.   
Nak ambik GLA COMPLEX SHAKLEE??
 
Hubungi saya 
Shaklee Independent DIstributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin


 
0138214890

noorzamris@gmail.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…