Langkau ke kandungan utama

SAKIT PERUT CIRIT-BIRIT

 
Cirit-birit bukanlah sejenis penyakit tetapi adalah gejala kepada penyakit-penyakit tertentu. Pesakit mengalami kekerapan dalam pergerakan usus dan terdapat kekerapan dalam najis berair. Cirit-birit biasanya akan terhenti selapas rawatan simptomatik diberi serta merta. Pada dewasa, keadaan ini tidaklah serius. Akan tetapi, pada kanak-kanak dan orang tua, jika pendehidratan tidak dirawat dengan segera, ia mungkin mengakibatkan maut.
GEJALA-GEJALA CIRIT BIRIT

  1. Peningkatan kekerapan membuang air besar.
  2. Najis yang berair dan cair, kadang-kadang didahului oleh atau terdapat kekejangan abdomen.
  3. Terdapat angin atau kentut yang melampau.
  4. Kehilangan selera makan.
  5. Adakalanya demam.
  6. Adakalanya terasa mual dan muntah.
  7. Sakit otot.
 KOMPLIKASI

Komplikasi yang paling biasa adalah dehidrasi. Dehidrasi mungkin ringan atau teruk.

Terdapat dehidrasi yang ringan apabila pesakit  mengalami gejala-gejala/tanda-tanda berikut:-

  1. Kehilangan 5-10% berat badan.
  2. Gelisah dan mudah tersinggung.
  3. Mata terbenam.
  4. Ketidakhadiran air mata.
  5. Mengalami kekeringan mulut dan lidah.
  6. Dahaga dan meminum dengan keinginan yang tinggi.
  7. Kulit kehilangan keanjalannya sedikit.

Pada dehidrasi yang teruk, pesakit  mengalami gejala-gejala/tanda-tanda berikut:-

  1. Kehilangan lebih dari 10% berat badan.
  2. Keletihan dan mungkin hilang sedar.
  3. Mata adalah terlalu terbenam.
  4. Ketidakhadiran airmata.
  5. Mulut dan lidah adalah terlalu kering.
  6. Meminum hanya sedikit atau tidak meminum langsung.
  7. Kekenyalan kulit mengurang dengan nyata, iaitu apabila kulit dipicit ke atas, ia mengambil beberapa saat sebelum kulit menjadi rata kembali.
  8. Kekurangan jumlah air kencing.

PUNCA-PUNCA CIRIT BIRIT

  1. Meminum air yang tercemar.
  2. Memakan makanan yang tercemar.
  3. Intoleran makanan, contohnya intoleran laktosa.
  4. Jangkitan virus, bakteria atau parasit pada usus, contohnya Rotavirus, Shigella dan ameba.

PUNCA-PUNCA KRONIK

Apabila cirit –birit berlarutan melebihi 3-5 hari, ia mungkin disebabkan oleh punca-punca kronik seperti :

  1. Penyakit  gastrogenus atau perut – contohnya anemia, kanser.
  2. Selepas pembedahan – contohnya, gastrektomi.
  3. Penyakit-penyakit usus.
  4. Jangkitan usus yang kronik – jangkitan bakteria seperti Salmonella, Shigella – jangkitan-jangkitan virus – jangkitan-jangkitan protozoa.
  5. Infestasi usus, contohnya oleh cacing kerawit
  6. Kecacatan penyerapan
  7. Selepas pembedahan
  8. Fistula dalaman
  9. Keadaan kekurangan zat, contohnya Pelagra
  10. Penyakit ulser yang biasa, contohnya ulseratif kolitis.
  11. Kolonopati berfungsi, misalannya penggunaan ubat julab yang melampau.
  12. Kanser
  13. Ubat-ubatan toksik yang mengandungi merkuri atau arsenik.
  14. Penyakit-penyakit pankreas- contohnya tumor, pankreatitis kronik.
  15. Penyakit pundi hempedu dan salur hempedu, misalannya fistula di antaa salur hempedu dan salur gastrousus.
  16. Reflex diarrhoea due to extracolonic disease e.g. pelvic inflammation, urinary tract condition, appendicitis etc.
  17. Constitutional diseases- e.g. hyperthyroidism, uraemia, collagen diseases.
  18. Organic neurological diseases –e.g. intracranial disease.

Apa yang dapat dilakukan oleh anda

Cirit-birit yang mudah biasanya adalah untuk jangkamasa yang pendek selama 3 hari dan boleh terhenti dengan sendirinya, sekiranya dehidrasi yang dialami adalah dirawat dengan segera.

  1. Minum banyak air.
  2. Elakkan minuman beralkohol, berkafein dan susu.
  3. Ambil cecair rehidrasi oral (sila runding dengan pegawai farmasi anda)
  4. Ambil makanan yang lembut seperi bubur, biskut kraker atau roti bakar, atau epal atau pisang yang dimasak.
  5. Elakkan makanan berlemak, daging dan sayur-sayuran mentah, yang lebih susah untuk dihadam.
    Jika cirit-birit tidak berhenti dalam 2-3 hari atau jika keadaan menjadi lebih tenat, runding dengan doktor anda.
  6. Ambil ubat untuk cirit-birit selepas beunding dengan doktor atau pegawai farmasi anda.

Bayi


  1. Teruskan penyusuan bayi.
  2. Jika memberi formula susu, cairkan formula tersebut dan berikan cecair rehidrasi oral selepas berunding dengan doktor atau pegawai farmasi anda.
  3. Elakkan penggunaan ubat cirit-birit untuk bayi atau kanak-kanak.
  4. Mantau keadaan bayi atau kanak-kanak dengan teliti.
  5. Runding dengan doktor anda jika cirit-birit tidak berhenti, atau kanak-kanak mula muntah,  atau jika terdapat gejala-gejala dehidrasi, atau jika terdapat darah atau lendir pada najis.

Apa yang doktor akan lakukan atau cadangkan

  1. Memeriksa dan menyiasat untuk menentukan punca berlakunya cirit-birit. Ujian lanjutan mungkin perlu, contohnya pemeriksaan najis dll.
  2. Mempreskripsi ubat-ubatan yang sesuai dan cecair rehidrasi oral.
  3. Antibiotik biasanya tidak dipreskripsi melainkan pada keadaan tertentu. Pada keadaan tertentu, penggunaan antibiotik mungkin menerukkan cirit-birit, melanjutkan jangkitan organisma-organisma tertentu yang menjurus kepada berlakunya rintangan.
  4. Ingatlah bahawa walaupun cirit-birit dianggap sebagai penyakit yang mudah dan biasa, ia tidak seharusnya diabaikan, terutamanya pada bayi-bayi.
  5. Tabiat kebersihan makanan yang baik.
  6. Cuci tangan anda dengan sempurnanya menggunakan sabun dan air sebelum
  7. menyediakan dan mengendalikan makanan.
  8. Basuh tangan anda dengan sabun dan air selepas menggunakan tandas.
  9. Sediakan makanan di kawasan yang bersih.
  10. Tudungkan makanan yang telah dimasak.
  11. Jangan menyentuh atau menggunakan papan pemotong yang sama untuk makanan yang telah dimasak dan yang belum dimasak semasa penyediaan makanan.
  12. Jangan batuk atau bersin berhampiran makanan yang telah dimasak.




Shaklee Independent DIstributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin


 
0138214890

noorzamris@gmail.com



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…