Langkau ke kandungan utama

Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari



Pagi2 dah mengantuk? Berjaga malam ke? Tentu tak selesa kalau asyik lemah longlai kat pejabat.Mesti orang tegur..Nasib baik orang tak tegur pregnant lagi ke? hihi

Nak tahu cara buat kita bertenaga sepanjang hari? Jom baca tips berikut :
Minum pagi jangan sesekali kita abaikan. Sarapan bukan sahaja penting untuk mencergaskan permulaan hari anda malah memberi tenaga yang cukup untuk kekal aktif sepanjang hari, ia juga terbukti secara saintifik dapat membaiki daya tumpuan, kecerdasan dan fungsi ingatan. 


Menjelang waktu makan tengah hari pula badan kita sudah menggunakan kebanyakan daripada nutrien dan tenaga daripada sarapan. Jadi, makan tengah hari memberi anda peluang menambah tenaga dan kecerdasan serta meningkatkan prestasi.

Berikut merupakan petua yang dapat membantu anda merasa segar semula dan bersedia untuk meneruskan kerja hingga ke petang!

- Elakkan makan sambil kerja, kerana anda mungkin makan lebih daripada yang diperlukan. Cuba makan pada waktu yang dikhaskan untuk makan tengah hari.

- Sentiasa pilih sajian ringan yang sihat dan jangan terlebih makan; berhenti bila rasa kenyang. Jika terlebih makan, anda akan berasa kembung dan mengantuk.

- Jika makan di luar dan memesan nasi campur atau mi, jangan lupa untuk tambah ikan atau daging tanpa lemak dan sayuran untuk memastikan pengambilan makanan yang lengkap dan seimbang. Makan sepotong buah-buahan sebagai pencuci mulut.

- Jika makan di pejabat dan hanya terdapat mi segera, cuba tambah sedikit sayuran atau telur. Untuk menambahkan khasiat, makan buah-buahan atau minum segelas jus buah- buahan 100 peratus atau minuman kacang soya/susu. Untuk menambah kalsium, tambah keju ke dalam sandwic atau roti bun.

Makan dalam perjalanan
Jika anda terpaksa kemana-mana pada waktu makan tengah hari dan tidak ada masa untuk makan, jangan bimbang. Simpan snek di tempat kerja yang boleh dicapai dan dibawa bersama. Pilihan makanan dan snek yang sihat termasuk buah-buahan segar atau kering, bijirin serat tinggi, biskut tawar serat tinggi dan biskut (tanpa krim), sandwic roti gandum penuh, kacang dan yogurt. Jangan lupa bawa sebotol air minuman untuk mengekalkan penghidratan!

Akhirkan hari dengan makan malam di rumah
Selepas sibuk seharian, anda tentu rasa seronok bila dapat duduk makan dengan selesa di rumah kerana sajian makan malam memberi peluang kepada anda untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Tetapi apa yang boleh anda lakukan jika anda masih sibuk hingga ke malam? Anda boleh makan di luar atau beli makanan bungkus...heee

Selain tu , mari saya war-warkan Set Tambah Tenaga dari Shaklee...taraaa
Set ini terdiri daripada Esp, Vitamin C, Vitalea dan B-Complex. Nak cerita sikit..time puasa baru ni, saya cuba minum Esp semasa bersahur..lepas makan nasi, kurma dan last sekali baru saya minum Esp..alhamdulillah..saya tak  rasa lemah dan lapar sangat sepanjang puasa ni..sebelum ni kalau dah menyusu anak, time puasa memang lentok habis..tapi sejak amal Esp, Ostematrix, Vitamin C, Lecithin dari waktu berbuka hingga bersahur, saya rasa ok..best sangat. 

Vitalea adalah makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Manfaat utama ialah sebagai pelengkap nutrisi,membantu fungsi normal penghadaman dan selera makan dan diformulasi dengan Iron yang penting untuk pembentukan sel darah merah di dalam badan.

Vitamin C pula amat diperlukan oleh tubuh badan kita. Oleh itu mengamalkan supplement dan vitamin mencukupkan keperluan zat harian selain dari makanan yang di makan setiap hari sebagai pencegahan kepada penyakit , letih lesu dan masalah kesihatan apabila usia meningkat tua. Pengambilan vitamin C membuatkan kita kekal bertenaga dan cergas sepanjang hari.

Vitamin B Complex pula terdiri daripada 8 jenis vitamin B yang amat penting untuk sintesis tenaga, bila dah bertenaga tu mesti tak susah nak buat senaman kan? 8 vitamin dlm B Complex bekerja bersama2 untuk menghasilkan tenaga dari makanan kita. Ia menjaga semua mekanisma penghasilan dan pengedaran tenaga ke seluruh sel. Vitamin B juga adalah vitamin penenang… Bila tak stress & penat, fikiran pun lapang. Bila fikiran tenang, buat kerja pun senang hati , hari2 pun bersemangat.

Insha allah, sekiranya anda amalkan tips di atas dan tidak lokek untuk berbelanja dan beli vitamin dari shaklee, hari hari anda akan cergas dan bertenaga sepanjang hari. Dah pakat nak order? Klik kat bawah untuk beli sendiri..

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4a5876b450b45371f6cfe5047ac8cd45

 Atau boleh juga hubungi saya, saya sedia membantu :-)


Shaklee Independent Distributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin

 
0138214890

noorzamris@gmail.com

 

Ulasan

Nadhrah Zainal berkata…
Info yang menarik! terima kasih ;)
jemput singgah ke blog saya untuk berkongsi maklumat..:D TQ
http://hubmakanansunnah.com/blog/

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…