Langkau ke kandungan utama

Tips Pemakanan Sihat Semasa Jerebu

 
 Pemakanan sihat adalah penting semasa time jerebu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan dan menjauhkan diri daripada mendapat pelbagai penyakit berkaitan jerebu.

Berikut adalah beberapa tips pemakanan sihat semasa jerebu :-)

1. Banyak minum air kosong/suam sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk mengelakkan dehidrasi.

2. Minum jus atau makan buah-buahan dan sayur sayuran yang kaya dengan antioksida, vitamin,mineral dan serat untuk bantu melawan penyakit. Makan banyak buah dan sayur bagi membantu meningkatkan pengambilan air.

3. Sediakan makanan sendiri dan kurangkan makan di luar.

4. Elak minum minuman yang berkafein yang akan mengakibatkan banyak pengeluaran air kencing dan seterusnya boleh mengakibatkan dehidrasi.

5. Kurangkan makanan tinggi garam yang akan menyebabkan kehausan dan dehidrasi.

6. Makan makanan yang tinggi kandungan Vitamin C, E dan Omega 3 untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.

7. Untuk meningkatkan pengambilan air, boleh juga cuba Performance Drink untuk mengelakkan dehidrasi.


Cepat hubungi saya
penghantaran seluruh malaysia
sms/wassup saya untuk harga istimewa
Noor Hasmah
0138214890

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…