Langkau ke kandungan utama

KELEBIHAN BAWANG PUTIH UNTUK KULIT DAN WAJAH

 # Khasiat Bawang Putih Bagi Kulit dan Wajah


Selain memberikan kesan dalaman, bawang putih juga boleh memberikan manfaat kepada luaran badan terutamanya kulit dan wajah. Berikut adalah beberapa rahsia khasiat bawang putih kepada muka dan kulit anda:
  
1. Bawang Putih Boleh Merawat Jerawat
Bawang putih mungkin bukanlah satu kandungan yang anda boleh dapati dalam ubat-ubat jerawat yang anda boleh beli dari kedai-kedai, tetapi bawang putih boleh memainkan peranan yang besar dalam menghilangkan jerawat anda.
Bawang putih mengandungi anti oksida yang tinggi, yang boleh membunuh bakteria. Sekiranya anda berminat untuk menggunakan bawang putih sebagai satu alternatif rawatan jerawat, sila ikuti beberapa kaedah di bawah:

Kaedah #1: Minum air rebusan 2 ulas bawang putih setiap hari – ini boleh membersih sistem dalaman badan anda.

Kaedah #2 : Potong beberapa ulas bawang putih dan letakkan/sapu pada permukaan kulit yang terjejas. Namun, jika keadaan bertambah teruk, berhenti daripada meneruskan kaedah rawatan ini, anda mungkin allergik kepada bawang.

2. Bawang Putih Boleh Mengekalkan Awet Muda
Selain menghilangkan jerawat, anda juga mengekalkan awet muda dengan menggunakan bawang putih. Cara-cara adalah seperti berikut:
  • Potong 3 ulas bawang putih.
  • Sapu pada permukaan kulit dengan kerap (setiap hari ataupun secara berkala)
Kenapa kaedah ini berkesan?
Anti oksida dalam bawang putih boleh melindungi badan daripada radikal bebas yang mana boleh menjejaskan kulit dan kesihatan kita secara umum.

Sekiranya anda tak berminat nak makan bawang putih mentah-mentah kerana baunya..apa kata anda cuba Garlic Complex dari Shaklee. 


Bawang putih memang terkenal sebagai antibiotik semulajadi. Dan telah digunakan turun temurun sebagai bahan masakan seluruh dunia. Kalau tak bubuh bawang putih masa menumis memang tak lengkap.


Makan bawang putih ni antara cara utk mengelakkan dari penyakit berjangkit seperti selesema. Bawang putih ini juga mengandungi pelbagai jenis komposit fisiologi yang terdiri dari bahan sulfat untuk menentang bahan anti-oksidan dan anti-kanser. Dan disebabkan komposit ini lah, makanya garlic ni jadi sangat berbau yang tidak enak..Nak tahu apa khasiat garlic shaklee..teruskan pembacaan anda ;



Untuk pengetahuan korang, Garlic Complex ini dibuat dibuat daripada bawang putih jenis premium, yang mana bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California, USA di waktu musim panas.



Ianya juga dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif (bukan semua tablet bawang putih di pasaran mengandungi Allicin aktif tau!!) Dwi teknologi juga digunakan untuk mengawal bau bawang putih.  
Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil dari kombinasi 2 ekstrak herba (Rosemary dan spearmint). Mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif bawang putih dan keberkesanannya di dalam tubuh kita.  Setiap 2 tablet membekalkan 1000mg ekstrak bawang putih tulen yang menyamai dengan 2 ulas bawang putih segar. Jadi sekiranya kita mengamalkan memakan 2 tablet Garlic Complex bersamaan dengan kita makan 2 ulas bawang putih!
Tak susah kan? Haa..kalau nak dapatkan bawang putih yang tak berbau ni tapi khasiat nya masih sama..order la Garlic Complex Shaklee dari saya.
SID anda
1104421
Noor Hasmah
wassup 0138214890
jangan lupa tau
wassup 0138214890 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…