Langkau ke kandungan utama

Tekanan Darah Rendah


 
Ada sedikit keraguan tentang masalah tekanan darah?? Banyak orang mengatakan tekanan darah rendah dan kurang darah adalah sama. Kat sini ada sedikit info untuk bacaan kita bersama. Tekanan darah rendah dan kurang darah adalah tidak sama. Gejala yang ditunjukkan oleh keduanya adalah sama, iaitu badan lemah, kurang semangat, mengantuk dll.



Kurang darah adalah kondisi dimana tubuh kekurangan sel darah merah (hemoglobin), yang bertugas untuk membawa dan mengedarkan nutrisi serta oksigen keseluruh tubuh (disebut juga dengan anemia). Kurang darah banyak disebabkan oleh diet yang tidak sihat, gaya hidup atau kurang nutrisi tertentu seperti zat besi. Cara menangani yang paling mudah adalah dengan mendapatkan cukup rehat, mengubah diet, serta makan bayam atau makanan lain yang tinggi nutrisi khususnya zat besi.
Tekanan darah rendah , atau yang juga dikenal dengan hipotensi, adalah satu keadaan di mana tekanan darah seseorang sangat rendah atau dibawah tekanan darah yang normal (120/80 mmhg), sehingga menyebabkan gejala seperti pusing, mudah pengsan, lelah, mual , sesak nafas, penglihatan jadi sedikit kabur, jantung berdebar, demam, dan kulit lembab. Orang yang dianggap menderita Tekanan darah rendah atau hipotesi jika tekanan darah mereka secara konsisten tetap sekitar 90/60 mm Hg atau lebih rendah. Dan, ketika tekanan darah menjadi lebih rendah lagi , akan menyebabkan aliran darah yang tidak mencukupi untuk menjangkau dengan maksimum ke organ seperti otak , ginjal, dan hati. Hipotensi jika tidak dirawat dengan segera  sangat membahayakan, malah boleh mengancam nyawa.

Penyebab tekanan darah rendah
  • Kondisi hipotensi dapat disebabkan oleh hal-hal seperti dehidrasi, terlalu lama tidur, kekurangan gizi, jumlah/volume darah kurang, gangguan jantung , kehamilan , gangguan endokrin, dan kondisi neurologis.
  • Ubat-ubat tertentu seperti alpha blocker, beta blocker , diuretik, antidepresan, dan lain-lain juga dapat menyebabkan tekanan darah rendah.

Ketika seseorang mengalami tekanan darah rendah  biasanya disarankan untuk meningkatkan garam dan cairan dlm makanan. Namun Sebelum meningkatkan  garam, sebaiknya rujuk pada doktor terlebih dahulu. Juga disarankan untuk mengurangi minuman beralkohol dan makanan yang tinggi karbohidrat seperti roti, nasi, pasta, dan kentang.

Nak tambah zat besi dalam badan, saya syorkan ambil Vitalea Shaklee.
Kenapa Vitalea Shaklee??

Of course multivitamin terhebat VITALEA SHAKLEE ni bukan sahaja multivitamin yg ada 28 jenis vitamin dan 7 jenis mineral tapi siap-siap masuk zat besi dalam tu.

APALAGI KHASIAT VITALEA YG SUPERB NI
2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas
2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang
2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot dan fungsi saraf
2 kali lebih beta karoten untuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent
3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat
3 kali lebih vitamin K untuk menyokong process pembinaan tulang
6 kali lebih boron untuk m enyokong kesihatan tulang
10 kali lebih biotin yang menyokong process pengeluaran tenaga


Nak cuba Set Hemoglobin Rendah dan Anemia? 
Berminat?
Boleh hubungi saya
Noor Hasmah
013-8214890



Ulasan

Noraizah Mohd berkata…
Menarik info ni.. aizah tekanan darah rendah..

Thz 4 sharing...
Noor Hasmah berkata…
oo..ye ke..saya kurang darah time pregnant ja..tekanan darah ok..tq sebab baca

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…