Langkau ke kandungan utama

Kelebihan Vitamin C dan Zinc Complex

Assalamualaikum semua

Kali ni nak kongsi sikit. Semasa pregnant kali ke-5, saya teruk kena demam. Memang tak dapat nak buat kerja berat. Asyik baring ya. Batuk pun mainan juga. Orang tua-tua kata buyuh. Saya redha saja.

Sebab terlalu lama demam, asyik ambik sickleave. Dan sebab selsema pun datang sekali, hidung pun tak dapat nak cium bau. 

Semasa demam tu, saya perasan ada satu ketumbuhan dkt bawah bibir saya. Saya pun tak pasti bagaimana ia terjadi. Ingatkan jerawat biasa. Memula nak buat biasa tapi saya tak biasa..hehe..asyik nak tengok jer benda tu.

Pelbagai ikhtiar saya lakukan untuk menghilangkan ketumbuhan tersebut. Saya google , dalam tu suggest buat pembedahan kecil. Ngerinya. Jumpa doktor pun suggest benda yang sama. Adalah beberapa klinik yang saya jumpa. Dan hanya satu klinik yang berusaha untuk membantu saya membuang ketumbuhan tersebut. Bayangkan dari semasa mengandung sehingga lepas bersalin, ianya masih disitu. Saya ni bukan nya apa.penakut sangat kalau membayangkan operation..huhu..tapi kadang-kadang terfikir juga beranak pun dah beberapa kali inikan pulak pembedahan kecil mcm tu.

Okay. Balik semula pada klinik yang saya pergi tu, dia cuba belah ketumbuhan tu. dan ia pecah. dia bagi saya krim dan suruh saya jumpa doktor pakar untuk set temujanji utk pembedahan dan membuang yang selebihnya.

Nak dijadikan cerita, 2- 3 hari sebelum jumpa doktor pakar, kita orang gi klinik lain untuk ambik barang-barang. Dan klinik tu caj pada kad suami. Company suami bagi RM3,000 setahun untuk setiap keluarga di syarikatnya. So, kami boleh g klinik panel tanpa perlu bayar tunai sebaliknya pakai kad saja. Beberapa hari sebelum g klinik utk pembedahan, klinik yang sebelum nya saya jumpa dan belah tu telefon cakap kuota husband saya dah habis. Hairan jugak sbb time ambik barang kat klinik yang satu lagi okay aje.

nasib baik jugalah. kalau tak, melayang ja duit kalau g buat operation..huhu..sebab ia dah pecah, saya biarkan nanah tu keluar. Mula-mula segan sebab ia nampak tak cantik kat muka. Then, kawan saya tegur..cubalah buang nanah tu..saya pun buang. kempis lah juga. Sebab ia kempis dan nanah keluar, saya g klinik kerajaan sebab nak free..haha

doktor cakap ada infection dan dia bagi antibiotik dan krim. Sebab geram bila ia kering gatallah tangan saya nak kupas. then saya picit bagi nanah dia keluar semula. Sebab tak tahan saya fikir kenapa lah saya tak cuba shaklee. Apalagi saya pun ikhtiar makan Vitamin C 2 biji sebab sebelum tu makan 1 biji je dan makan zinc setiap pagi. Adalah beberapa hari saya buat begitu dan kadang-kadang sapu herbal blend. Paling best ketumbuhan tu mengecut sebab saya fikir itu memang kerja zinc complex sebab zinc complex kan membantu meningkatkan imunisasi dan dan menolong penyembuhan luka.Hasilnya memang memuaskan. Parut pun dah tiada. Nampak tak? Sangat jelas disitu.

Alhamdulillah sekarang ni muka i bersih je.. dah takda lagi ketumbuhan tu.



WA 013-821-4890

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…