Langkau ke kandungan utama

Tip semasa musim panas

Assalamualaikum

Baru -baru ni saja dah dua berita kita terima berkaitan dengan kematian akibat haba panas atau strok haba. Keadaan cuaca yang terlampau panas ini telah menyebab kan sekolah di dua negeri di tutup.
 
Berikut merupakan tips sihat semasa musim panas

Jangan bermain di luar rumah dalam cuaca yang panas

Pakai payung ketika berjalan di luar untuk melindungi daripada pancaran haba terus ke badan

Banyakkan minum air suam

Tidak berada dalam kenderaan tanpa penghawa dingin

Sejukkan badan terlebih dahulu sebelum mandi

Pakai pakaian yang kering dan longgar

Kurang kan minum kafein atau alkohol

Minum minuman isotonik seperti Performance Drink bagi menggantikan garam yang hilang akibat berpeluh dan memastikan tubuh kekal terhidrat dan bertenaga sepanjang hari

Awasi anak -anak kita. Bukan setakat kanak-kanak tetapi orang tua juga perlu di awasi. Jangan biarkan mereka terlalu terdedah pada pancaran cahaya yang membahang ini.
Apa tanda-tanda mereka yang terkena strok haba?

Pening kepala yang berdenyut-denyut

Kurang berpeluh walaupun ketika cuaca panas

Denyutan nadi yang pantas

Oleh itu, berjaga-jagalah semasa musim panas ni,elak dari melakukan aktiviti riadah yang keterlaluan. Minum air sekurang-kurangnya 2.5 liter sehari.

Pesanan ini dibawakan oleh Noorzamris, rakan kesihatan anda :-)

Nak buat pesanan?

WA 013-821-4890
    
 





Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…