Langkau ke kandungan utama

Penyakit Vitiligo (Sopak)

Bagaimana Sopak Boleh Berlaku

Antara beberapa punca yang menyebabkan sopak ialah : 
  • Penghasilan antibodi yang menyerang melanosit di badan pesakit sendiri
  • Kemusnahan melanosit dengan tersendiri
  • Ada kajian yang menunjukkan, sesetengah kejadian seperti sunburn atau tekanan emosi boleh menyebabkan timbulnya penyakit vitiligo.
  • Vitiligo juga boleh disebabkan oleh faktor keturunan walaupun ia tidak dapat dibuktikan
Namun begitu, kebanyakan pesakit sopak atau vitiligo adalah disebabkan oleh penggunaan krim kulit yang tidak sesuai. Kebanyakan produk kulit di pasaran tidak diketahui tahap keselamatannya terutama penggunaan bahan kimia di dalamnya.
Banyak juga pendedahan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia berhubung beberapa produk yang berbahaya. Sebab apakah ia berbahaya? Ini kerana produk dikesan mengandungi beberapa bahan kimia bahaya untuk tubuh kita. 
Tapi kadang itu memang kita sendiri tidak tahu adanya bahan tersebut, sebab ramuan tersebut disembunyikan daripada label.
Kesan penggunaan bahan seperti inilah akhirnya boleh menyebabkan penyakit kulit contohnya
  • Jerawat batu dan kulit sensitif
  • Sopak atau vitiligo
  • Kanser kulit
Sebaik-baiknya, jika hendak ambil sesuatu untuk tubuh kita samada masuk ke dalam badan atau walaupun sekadar disapu pada kulit, pastikan produk yang anda ambil adalah selamat daripada bahan berbahaya. Ini mujur jugalah sekadar kena sopak atau jerawat, kita tidak mahu hingga mencapai tahap kanser kan.
Penyakit sopak menyebabkan tubuh membentuk sejenis protein yang dipanggil cytokines. Protein ini merosakkan sel-sel melanocytes yang membentuk melanin. Ada juga teori mengatakan melanocytes ini merosakkan dirinya sendiri atau disebut sebagai self destruction.
Bagaimana Vivix boleh membantu? Dalam hal ini, Vivix bertindak dengan 2 cara:

a. Menghalang pembentukan protein AGE

Apakah AGE? Anda boleh baca lebih lanjut tentang AGE dalam posting saya sebelum ini.
Peningkatan protein AGE dalam badan boleh menyekat penghasilan dan fungsi sel badan kita. Semakin banyak protein AGE terbentuk, semakin mudah kulit kita bertambah teruk terutama dengan pelbagai faktor contohnya cahaya matahari dan penggunaan bahan kimia berbahaya pada tubuh.

b. Mengandungi polifenol penting

Vivix mengandungi ramuan polifenol yang telah dibuktikan dalam ujian makmal memberi kesan positif terhadap empat mekanisma utama dalam penuaan sel dan dengan itu ia bertindak lebih dari sekadar memberi sokongan antioksidan.
Kajian menunjukkan polifenol bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kerosakan kulit disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari. Kerosakan kulit turut berkait rapat dengan radikal bebas yang bertindak memusnahkan sel kulit. Polifenol menunjukkan sangat baik untuk melindungi kulit dan tubuh daripada radikal bebas.

ESP

ESP merupakan protein segera pertama yang dicipta oleh Shaklee sekitar tahun 1961 lalu sebelum adanya protein segera lain di pasaran. Mengapa ESP penting untuk pesakit sopak atau vitiligo?
Asas tubuh kita adalah sel. Tubuh kita terdiri daripada pelbagai sistem. Contohnya sistem pencernaan, sistem perkumuhan dan lain-lain. Di dalam sistem ini, mengandungi pelbagai organ contohnya dalam sistem pencernaan kita ada organ seperti mulut, perut, usus kecil, usus besar dan lain-lain.
Bagi setiap organ pula adalah binaan daripada sel-sel ini yang paling asas. Sel terkecil dalam badan manusia adalah sel sperma (lelaki) dan sel terbesar adalah ovum (wanita). Untuk membina sel yang sihat, kita perlukan kepada protein.
Bila sel yang rosak (kulit pesakit sopak) dapat digantikan dengan sel yang sihat, tentulah kulit pun akan menjadi lebih sihat dan tiada lagi kesan-kesan sopak. Ini kerana tanpa protein yang baik, sel kulit hanya akan copy sel sediada. Kalau sel sediada tidak sihat, itulah yang akan ditirunya sampai bila-bila pun. Jadi anda perlukan protein yang baik seperti ESP untuk membantu anda mendapatkan sel kulit dan badan yang sihat.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…