Langkau ke kandungan utama

KESAN NUTRISI KE ATAS BADAN KITA


Kesan sesuatu nutrisi ke atas badan kita bergantung kepada tempoh regenarasi/ penggantian sel dalam tubuh kita.

Asas kita: Sel --> Tisu --> Organ --> Sistem.

Ada 200 sel dalam tubuh kita.

Ada sel yg "abadi" dan tidak beregenarasi (maksudnya tak akan mengalami proses penggantian sel). 
Contoh: Saraf, Otot jantung, Sel2 Rambut

Ada sel yg berganti selepas 25 tahun!
Contoh: Sel tulang. Sebab tu kena konsisten dengan kalsium. Kesan kekurangan kalsium spt osteoporosis hanya dirasai ketika di hari tua. Jadi, kena bersedia dari sekarang!

Ada sel yg berganti dgn sgt cepat iaitu antara 3 hari ke 1 minggu.
Contoh: Sel imun system (eosinophils, basophils, neurophils, granulocytes). Sebab itu pengambilan supplement immune booster spt Nutriferon sgt cepat menampakkn kesan.

Ada sel yang berganti antara 2 - 4 minggu.
Contoh: Sel kulit. Jadi kesan akan dapat dilihat setelah konsisten mengambil "vitamin cantik" dalam tempoh itu.


Sharing is caring

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…