Langkau ke kandungan utama

Cukup ke protein dalam badan kita?

Bagaimana menentukan protein yang diperlukan oleh tubuh kita adalah mencukupi?
Malah apa yang lebih penting lagi, adakah selama ini kita tahu kadar protein yang diperlukan oleh tubuh kita?
***According to the Dietary Guidelines for Americans, men and women over the age of 19 require 0.80 g of protein for every kg of body weight. For adults, 10 to 35 percent of the diet should be made up of protein, based on calories consumed, difference in body size and weight and activity level. During pregnancy and lactation, a woman's protein needs increase to 1.1 g of protein per kg of body weight, and then to 1.3 g per kg of body weight, respectively.***
Terjemahan
*** Menurut Garis Panduan Pemakanan untuk rakyat Amerika, lelaki dan wanita yang berumur 19 ke atas memerlukan 0.80 g protein bagi setiap kg berat badan. Bagi orang dewasa, 10 hingga 35 peratus daripada diet harus terdiri daripada protein, berdasarkan kalori yang diambil, perbezaan dalam saiz badan dan berat badan dan tahap aktiviti. Semasa mengandung dan menyusukan anak, keperluan protein wanita meningkat kepada 1.1 g protein bagi setiap kg berat badan, dan kemudian kepada 1.
3 g bagi setiap kg berat badan, masing-masing. ***
013-821-4890
noor hasmah


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…