Langkau ke kandungan utama

Kekal Cergas Ketika Berpuasa

Ngantuk nya hari ni

Rasa nak tido ja

Selalu tak dengar perbualan mcm ni time bulan puasa?

Kenapa letih sangat time puasa ni? 

Ini antara sebab kita mudah letih time puasa

1. Sebab kita tidak bersahur

-Ini kerana ramai beri alasan susah untuk bangun pagi dan susah untuk makan makanan berat time pagi 

2. Bersahur dengan makanan yang tidak sesuai

Makanan berkhasiat yang sesuai diambil ketika bersahur ialah makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, serat, protein dan mineral. Antara makanan yang dikategorikan dalam karbohidrat kompleks adalah seperti nasi, beras perang, gandum dan oat. Makanan ini memerlukan masa yang lebih lama untuk dicerna dan membuatkan tubuh kita dapat menyimpan tenaga dengan lebih lama.
 

Selain itu pilihlah kombinasi makanan yang kaya dengan serat seperti bayam, kacang, buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan yang kaya dengan protein pula ialah seperti ikan, ayam dan telur.

Elakkan makan makanan yang berminyak, berempah dan pedas ketika sahur. Makanan sebegini boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan terutama kepada penghidap gastrik.

3. Jangan bersahur terlalu kenyang

Apabila kita makan terlalu kenyang ini akan menyebabkan kita berasa malas bergerak dan mudah mengantuk. 

4. Kurang minum air masak

Memperkenalkan set tambah tenaga dari Shaklee. Set ini digelar Set Mighty 3 Gems Shaklee. Ianya terdiri dari Esp, Meal Shake dan Performance.
Esp adalah protein soya (tumbuhan) yang lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan. Ia mengandungi 9 asid amino yang penting utk fungsi badan.I juga membekalkan tenaga yang berterusan selama beberapa jam.
Mealshake merupakan nutrien asas untuk tumbesaran kanak kanak. Ia memberikan tenaga secara konsistensasi dan mengekalkan kesihatan keseluruhan.
Performance drink bertindak mencegah dehidrasi dan kekeringan semasa kita berpuasa. Minum performance drink semasa berbuka dan antara waktu berbuka dan bersahur amat baik untuk tenaga yang berterusan semasa berpuasa keesokannya.

 
Sekiranya anda berminat dengan set puasa shaklee, boleh lah hubungi saya
013.821.4890 - noor hasmah
Jangan jadikan letih sebagai halangan untuk kita berpuasa.
#CVGProBlogger

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…