Langkau ke kandungan utama

RESIPI SMOOTHIES UNTUK SAHUR

Assalamualaikum

Dah hari ke 11 berpuasa ni, dah tak tahu nak makan apa utk sahur?

Apa kata hari ni saya kongsi satu resipi utk anda buat bersahur

Kali ni nak kongsi resipi kurma + esp + susu segar



cara nak buat memang senang

Tambahkan 3 scoop esp dengan susu segar

Tambah buah kurma 5 biji (carik kan agar kecil atau boleh potong)

Boleh blend atau shake shake ajer

Dah boleh minum :-)

 💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

Itu resipi yang paling ringkas

Haa..nak cuba yang ni pun boleh

cubalah salah satu resipi ni, pasti best

okay sebelum tu nak tahu tak apa khasiat minum esp ni?

bagi saya kalau minum esp;

-akan rasa kenyang lebih lama

-buat saya rasa bertenaga

-membantu menambahkan air susu especially utk ibu yang masih menyusu

-membantu membentuk kulit yang cantik


tak cukup ke resipi nya cik non?

hehe..

okaylah nanti boleh bagi lagi..

sementara tu boleh lihat resipi esp kat sini

  TAPI

kalau nak buat resipi esp kenalah beli esp dulu 😍 😍 😍 

untuk resipi yang lain boleh juga pergi ke fb saya noor hasmah jamaludin contact number saya

013-821-4890

#CVGProBlogger



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…