Langkau ke kandungan utama

TIPS ELAK GASTRIK KETIKA BERPUASA

Perasan atau tidak asal puasa jak mesti ada org sakit gastrik? Tang pandei -pandei jak penyakit ya keluar time nak puasa..hahah

Eh! Kelaka Sarawak indah kmk..harap harap faham lah oo..

Okay kali tok nak kupas sikit kenak asal puasa jak gastrik asal gastrik puasa lah hari tok..hihi

Kat dibah tok antara tips untuk elak gastrik melanda time puasa

Bersahur Dengan Makanan Penuh Serat

Oat kaya dengan serat yang membantu anda rasa kenyang lebih lama. Tidak kira bagaimana cara hidangan seperti di hidang bersama buah-buahan seperti pisang dan strawberi, oat membantu mengurangkan gastrik anda. Amalkan sahur dengan semangkuk oat dan buah kurma. Boleh campur esp + oat + kurma. Anda pasti kekal bertenaga sepanjang hari.

Elak Makanan Pedas

Kurangkan makanan pedas, masam, berminyak dan berlemak sepanjang Ramadan ini kerana makan makanan pedas boleh nyuruh gastrik anda menjadi lebih teruk. Perut yang kosong sepanjang hari membuatkan ianya terkejut apabila anda berbuka dengan sesuatu yang terlalu pedas. Sebaliknya ketika berbuka, mulakan dahulu dengan air kosong dan sesuatu yang manis kerana ianya membantu tubuh anda mendapatkan semula tenaga. Paling penting, kunyah makanan secara perlahan untuk mengelak udara masuk ke dalam perut.

Kawal Emosi

Berpuasa mencabar iman dan kesabaran anda. Ketika di awal berpuasa, badan anda memerlukan masa untuk terbiasa dengan tidak makan dan minum di waktu siang. Selalunya badan anda akan meragam pada tiga hari terawal, namun kembali normal selepas itu. Bila emosi anda terganggu, ia akan memburukkan lagi gastrik anda. Tarik nafas, rehatkan minda dan sibukkan diri dengan kerja.

Berhenti Merokok

Bulan Ramadan adalah antara peluang terbaik untuk berhenti merokok. Merokok meningkatkan pengeluaran asid perut dan mengurangkan penyembuhan gastrik. Apatah lagi jika anda berbuka puasa dengan sebatang rokok terlebih dahulu. Bahaya tau tak?

Sekiranya anda seorang gastrik tegar, boleh cuba Set Mighty Gem dari Shaklee

ESP
MEALSHAKE
PERFORMANCE DRINK

Jangan jadikan gastrik halangan untuk anda berpuasa

kepada anda yang kat luar sana yang ada masalah gastrik jangan segan untuk tanya saya. Anda tanya saya jawab. Kita kongsi pendapat. Sebarang pertanyaan tak perlu bayaran pun..💕💕

Okay, nak tanya terus whatsapp saya 013-821-4890 (noor hasmah)


#CVGProBlogger


 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…