Langkau ke kandungan utama

Masalah Anemia Dan Ibu Mengandung

Anemia

Adakah anda selalu merasa letih lesu, pucat, tidak bertenaga, selalu rasa pening, sakit kepala, berdebar-debar atau sakit dada? Anda mungkin mengalami ANEMIA….

>Apa itu anemia?

Anemia ialah keadaan di mana seseorang itu kekurangan sel darah merah. Sel darah merah diperlukan ini oleh kita untuk membawa oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu di dalam badan.

>Berapakah bacaan yang dikatakan anemia? 

WHO ( World Health Organisation) mengklasifikasikan bacaan haemoglobin yang kurang dari 11 g/dL sebagai anemia.

>Mengapakah wanita mengandung lebih kerap mendapat anemia?
Apabila seseorang wanita mengandung, terdapat perubahan dalam badan mereka. Penghasilan haemoglobin meningkat. Namun penghasilan isi padu darah dalam badan meningkat jauh lebih banyak.
Contoh kepekatan darah merah ketika mengandung dan semasa tidak mengandung.

Contoh kepekatan darah merah ketika mengandung dan semasa tidak mengandung.



Contohnya begini. Dalam keadaan biasa kita campurkan sesudu gula dalam secawan kopi. Rasanya cukup manis. Tapi jika kita masukkan 3 sudu gula dalam satu jag kopi, tentu ianya tidak mencukupi bukan?

>Makanan apakah yang paling baik untuk mengelakkan anemia?

Makanan seperti daging , hati dan kerang mengandungi banyak zat besi. Begitu juga dengan sayur-sayuran hijau seperti bayam. Boleh rujuk entri ini untuk makanan yang kaya dengan zat besi.

Tetapi yang paling penting sekali ialah cara pemakanan supplemen dan cara pemakanan makanan seharian wanita mengandung tersebut.

Sakit kepala ,kerap pening dan rasa letih merupakan tanda-tanda anemia.

Sakit kepala , kerap pening dan rasa letih merupakan tanda-tanda anemia.


1. Elakkan makan nasi berlauk bersama dengan kopi, teh atau susu.  Penyerapan zat besi berkurangan jika dimakan dengan minuman ini.
2. Elakkan makan pil kalsium bersekali dengan pil supplemen.
3. Makan nasi bersama air sitrus ( oren/ limau nipis) atau air kosong.  Zat besi akan diserap dengan lebih baik
4. Makanlah supplemen zat besi setengah jam sebelum atau 2 jam selepas hidangan utama.
5. Makanlah banyak serat , terutamanya buah- buahkan yang kaya vitamin C dan minum banyak air bagi mengelakkan sembelit.
6. Makan hidangan dari haiwan atau makanan laut sekurang-kurangnya 3 x seminggu
7. Perahkan jus limau ke atas makanan.
8. Kerap menggunakan ikan bilis yang dibuang kepala dan isi perut/ udang kering sebagai perencah dalam makanan.
9. Sayuran hijau jangan dimasak terlalu lama agar tidak memusnahkan vitamin di dalam sayur.
 Vitamin Shaklee yang disyorkan untuk anda.


1.VITA-LEA IRON FORMULA : Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel

2.SUSTAINED RELEASE VITA-C : Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi. Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.

3.B- COMPLEX : Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Shaklee B-complex adalah lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B termasuk B12 dan folat.


4.ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) : Sebagai sumber protein untuk membantu badan menghasilkan sel darah. Selain itu ESP juga membantu membekalkan tenaga kepada badn yang lemah terutama badan yang sedang mengalami proses pemulihan.

Anemia bukan penyakit, tetapi ia boleh menjejaskan kecekapan fungsi badan.Orang yang mengalami masalah anemia cepat berasa letih dan tidak boleh bergiat dalam aktiviti cergas. Paling penting, amalkan pemakanan yang seimbang dan kaya zat besi bagi mencegah animea berlaku. Insyaallah.

Hubungi saya 
Shaklee Independent DIstributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin


 
0138214890

noorzamris@gmail.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…