Langkau ke kandungan utama

Punca Kekurangan Susu Ibu

Masalah susu kurang di awal-awal minggu penyusuan adalah perkara biasa dan bersifat sementara sahaja. Semua orang mengalaminya terutamanya bagi ibu yang pertama kali melahirkan anak. Masalah ini akan dapat di atasi apabila aktiviti menyusu anak menjadi stabil. Justeru, jangan berasa stress kerana ianya adalah hal yang normal. Kita perlu secara konsisten menggalakkan si manja untuk menyusu dengan lebih kerap dalam keadaan yang selesa dan tidak stress. Bekalan susu menjadi kurang jika bayi kurang disusukan, kedudukan penyusuan yang tidak betul dan mengehadkan masa menyusu anak.


Fakta Penting Perlu Diketahui Oleh Para Ibu. 

Bayi yang baru lahir perlu menyusu  sekurang-kurangnya 10 hingga 12 kali dalam sehari. Biasanya, kebanyakan bayi akan menyusu lebih daripada jumlah tersebut.

Semakin kerap bayi kita menyusu, semakin cepat payudara ibu akan dikosongkan dan susu akan dihasilkan dengan lebih banyak. Ini kerana apabila payudara ibu kosong, ia akan menghantar isyarat kepada otak yang ‘demand’ sangat tinggi dan ‘supply’ perlu ditingkatkan untuk memenuhi permintaan selaras dengan hukum ‘demand’ dan ‘supply’ dalam teori ekonomi. Kebanyakan bayi akan menyusu dalam tempoh 30 hingga 40 minit untuk setiap sesi menyusu susu ibu. 
Berikan kebebasan kepada anak kecil anda untuk mengawal penyusuan sehingga puas dan akhirnya melepaskan sendiri puting susu apabila sudah kenyang.
Kafein Punca Susu Kurang
Antara faktor yang menyebabkan susu ibu tidak banyak adalah pengambilan kafein secara berlebihan. Secara berlebihan di sini bermaksud mengambil lebih dari lima cawan kopi dalam sehari.
Antara faktor lain yang boleh menyumbang kepada kekurangan susu ibu termasuklah:

  • Amalan merokok oleh ibu. Amat jarang sekali berlaku dalam masyarakat Malaysia.
  • Penggunaan ubat penenang, antihistamin atau pil perancang keluarga.
  • Bayi juga boleh menjadi penyumbang kerana berkemungkinan menghadapi masalah menghisap puting susu ibu. Biasanya ini adalah bersifat sementara.
Antara testimoni dari pengguna shaklee yang menggunakan 
Vitamin Ibu Menyusu
Testimonial 2 ESP Membanyakkn susu ibu Faktor Keturunan Adalah Punca Susu Ibu Kurang?
Testimonial 3 ESP Membanyakkn susu ibu Faktor Keturunan Adalah Punca Susu Ibu Kurang? 

Pengambilan Vitamin Ibu Menyusu  ini perlu seiring dengan konsep ‘supply’ dan ‘demand’ . Dan bila saya sebut kombinasi suplemen untuk ibu menyusu, bukanlah semuanya bertujuan untuk meningkatkan pengeluaran susu. Ada suplemen yang saya ambil adalah untuk keperluan ibu sendiri untuk kekal cergas dan sihat dalam melaksanakan rutin harian. Lebih-lebih lagi, jika anda seorang ibu bekerjaya.
Antara supplemen yang anda boleh ambil untuk meningkatkan susu ibu dan kekal cergas termasuklah:






6) ESP




BANYAKNYER??

Ohh..tak semestinya perlu ambil semua. Kalau perlu ambil semua pun, tak perlu gusar.  Buktikan anda juga adalah seperti ibu-ibu hebat di luar sana yang mampu memberikan susu ibu kepada anak sendiri sehingga usianya 2 tahun!

 Hubungi saya
Shaklee Independent Distributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin



 
0138214890

noorzamris@gmail.com



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…