Langkau ke kandungan utama

Fakta Tentang Menopouse

Apa itu menopouse??
  • Menopaus ditakrifkan sebagai ketiadaan haid selama 12 bulan. Ia adalah masa dalam kehidupan seorang wanita apabila fungsi ovari itu tamat.
  • Proses menopaus tidak berlaku sekelip mata, tetapi adalah satu proses beransur-ansur.Ia juga dikenali sebagai tempoh peralihan perimenopausal Setiap wanita mengalami pengalaman yang berbeza-beza.
  • Purata umur menopaus adalah 51 tahun, tetapi menopaus boleh berlaku seawal usia 30-an atau selewat 60-an. Tiada ujian makmal dipercayai untuk meramalkan bila seseorang wanita akan mengalami menopaus.
  • Umur di mana seorang wanita mula mempunyai haid tidak berkaitan langsung dengan usia bermulanya menopause.Cthnya kalau anda mempunyai haid seawal umur 15 tahun, mana mungkin anda akan mengalami menopouse seawal umur 25 tahun.!
     Tanda-tanda menopaus 
  • termasuk pendarahan yang tidak normal faraj, hot flashes, gejala faraj dan kencing, dan perubahan mood yang tidak menentu.
  • Komplikasi yang boleh membangunkan wanita selepas menopaus termasuk osteoporosis dan penyakit jantung.
 
    Rawatan untuk menopaus
   Rawatan lebih ke arah mengurangkan gejala tidak selesa atau memedihkan.
Peralihan menopaus bermula dengan pelbagai panjang kitaran haid dan berakhir dengan haid terakhir. Perimenopause adalah istilah yang kadang-kadang digunakan dan bermaksud "masa sekitar menopaus." Ia sering digunakan untuk merujuk kepada tempoh peralihan menopause. Ia tidak rasmi istilah perubatan, tetapi kadang-kadang digunakan untuk menerangkan aspek-aspek tertentu peralihan menopaus dari segi awam. "Putus haid" adalah istilah yang digunakan sebagai kata sifat untuk merujuk kepada masa selepas menopaus telah berlaku. Sebagai contoh, doktor mungkin bercakap tentang keadaan yang berlaku dalam "wanita menopaus." Ini merujuk kepada wanita yang telah mencapai menopaus.

Menopaus adalah masa dalam kehidupan seorang wanita apabila fungsi ovari terhenti dan dia tidak lagi boleh hamil. Ovari (kelenjar kelamin perempuan), adalah salah satu daripada sepasang kelenjar pembiakan dalam wanita. Mereka terletak di pelvis, satu pada setiap sisi rahim. Setiap ovari adalah tentang saiz dan bentuk sebuah badam. Ovari menghasilkan telur (ovum) dan hormon wanita seperti estrogen. Pada setiap kitaran haid bulanan, telur dikeluarkan dari satu ovari. Telur bergerak dari ovari melalui tiub fallopio ke rahim.

Ovari adalah sumber utama hormon wanita yang mengawal perkembangan ciri-ciri badan wanita seperti payudara, bentuk badan, rambut dan badan. Hormon juga mengawal kitaran haid dan mengandung. Estrogen juga melindungi tulang. Oleh itu, seorang wanita boleh membangunkan osteoporosis (penipisan tulang) di kemudian hari apabila ovari beliau tidak menghasilkan estrogen yang mencukupi.

 Adakah vitamin untuk mengurangkan gejala menopouse?
 Ya ada. Vitamin Gla Complex dari Shaklee membantu wanita dalam menuju menopouse..heee
Gla Complex berperanan membantu mengawal dan mengatur kitaran haid, membantu dalam menangani menopouse dan membuat kulit agar tidak kusam dan lembap. Ia juga terbukti melembapkan kawasan sekitar faraj agar tidak kering dan pedih. Tak percaya? Mari kita baca testimoni pengguna yang telah menggunakan Gla Complex..
Jangan tak tau, Gla juga bukan untuk hamil aje, ia juga baik untuk kulit dan menguruskan badan! Dan...dan...dan..ia juga sesuai utk lelaki. Boleh order kat sini :-)
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=eb154f8b4a8349231dfd09537615c9a3
 Hubungi saya 
Shaklee Independent DIstributor

SID :1104421

Noor Hasmah Jamaludin

 

0138214890



noorzamris@gmail.com




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…