Langkau ke kandungan utama

Penyusuan Susu Ibu~~

 
Selepas 9 bulan mengandung dan tiba masa untuk bersalin, adalah satu tempoh masa yang amat mengujakan. Pelbagai reaksi akan terbayang...dapatkah aku jadi ibu yang baik? dapatkan bagi air susu yang mencukupi untuk anak ku nanti.
Pada awal kelahiran, pengeluaran air susu mungkin tidak mencukupi bagi bayi anda. Ini mungkin terjadi kerana diri anda yang belum bersedia untuk menyusukan bayi atau anda berada dalam keadaan stress kerana air susu tidak keluar. Pengeluaran air susu adalah berasaskan supply on demand. Semakin banyak susu yang dikeluarkan maka pengeluaran susu juga turut meningkat.
 
Tekanan juga merupakan salah satu sebab mengapa air susu tak keluar  dan ia bergantung kepada gaya pemakanan anda. Dah ibu tak makan, manalah bayi nak dapatkan khasiatnya.? Sebab itulah Set Menyusu Shaklee diperkenalkan kepada ibu-ibu di luar sana. Selain membuatkan susu ibu mencurah2..hee..ibu turut mendapat kebaikan lain..kurus sambil menyusu!! 
 
Seronok kan? Nak tahu tak apa kelebihan lain menyusukan anak?
Alhamdulillah..lihatlah betapa sayangnya Allah pada wanita yang menyusukan anaknya..tak kan kita tak nak dapat kelebihan sebegini kan? 

Pernah tak nak tahu macam mana cara yang betul untuk menyusukan anak? Saya percaya terutama bagi ibu yang baru melahirkan anak, mereka akan diajar oleh para jururawat yang manis dan ramah kat hospital tu cara2 menyusukan anak dengan betul..
Selain cara pelekapan yang betul, pemakanan yang sihat turut menyumbang kepada pengeluaran air susu yang berkualiti. Shaklee turut menyediakan set menyusu untuk ibu2 di luar sana agar lebih bertenaga untuk menyusukan anak.
Banyak nyer vitamin untuk ibu menyusu ni? Sebenarnya bukanlah semua supplemen yang saya syorkan ni untuk meningkatkan pengeluaran susu tapi ada juga supplemen untuk kecergasan pada ibu terutama untuk ibu menyusu yang berkerjaya.






6) ESP



Pada ibu ibu kat luar sana yang berminat nak cuba set menyusu ni, boleh lah dapatkan sekarang..insha allah, sekiranya tak habis dan anak dah tak menyusu lagi, still masih boleh gunakan..vitamin shaklee memang banyak kegunaannya. Untuk yang nak order sendiri boleh klik sini :-)
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=d8c5a0341cfbe616d33c7657d5b71568
Hubungi saya 
Shaklee Independent Distributor
SID :1104421
Noor Hasmah Jamaludin
 
0138214890

noorzamris@gmail.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…