Langkau ke kandungan utama

Tips Anak Tertelan Barang


Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!

Apa yang perlu dibuat?

*Rilek
*Jangan Panik
*Bawa anak ke hospital

Apa yang pihak hospital akan lakukan?


X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)

x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.

Sama ada di:
- Esophagus (salur dari mulut ke perut)
-Dalam perut
-Ataupun dalam usus kecil/besar

X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.

Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.

Sekiranya anak anda mengalami simptom :

-batuk
-susah bernafas
-muka jadi kebiruan

Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.

Sekiranya anak anda mengalami simptom:

-muntah
-tidak dapat menelan makanan/minuman
-sakit perut
-berak berdarah
-demam

Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupun di usus kecil.

Adakah barang tersebut akan hancur?

Jawapan nya TIDAK. Kenalah bersabar sebab barang akan keluar melalui najisnya. Mainan biasa, syiling dan guli tidak akan menyakitkan. Biasanya ia akan keluar bersama najis. Sekiranya ia masih di perut..ia akan mengambil masa sehari dua untuk turun ke usus. Kadang-kadang ia akan mengambil masa 3-4 hari untuk keluar.

Untuk memastikan barang tersebut keluar, pastikan anda banyakkan serat untuk anak anda makan. Perhatikan setiap kali selepas anak membuang. Pakai pampers lagi mudah!

So, moral of the story, perhatikan anak ketika bermain. Jangan biarkan barang mainan berselerak.

Simpan ditempat tinggi segala syiling, guli, magnet, bateri dan pil-pil. Jangan sesekali katakan pada anak pil adalah gula-gula.

Harap bermanfaat..





 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

GLA OH GLA

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah..kali ini nak cerita lagi pasal GLA COMPLEX SHAKLEE
Entry saya sebelum ni asyik berkira-kira nak beli gla utk diri sendiri sebab takut pregnant kan? Huhu..Beli jugak lah saya gla complex hari tu..dah timbang dan baca saya beli sebab nak kurus..sebab nak cantik kan kulit..haa..sekali..belum habis pun sebotol..tetiba saya pregnant lagi..Bukan sekarang ya..throwback jer kenangan lalu..
Testimoni saya sendiri lah kiranya ni..kalau diikutkan saya memang boleh dikategorikan sebagai seorang yang subur. Alhamdulillah..banyak orang berusaha untuk dapat anak dengan pelbagai cara tapi saya tak menghadapi sebarang masalah dalam hal ini..mungkin pendapat sesetengah orang..kalau kita tak kaya duit kita mungkin kaya pada anak. Anak-anak juga adalah rezeki buat kita..in shaa allah
Bagaimana GLA Complex membantu untuk hamil?
GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seor…