Langkau ke kandungan utama

SELAMATKAH VITAMIN TAMAT TARIKH LUPUT

Kadang-kadang ada jugak terfikir apa kesan kalau makan vitamin yang dah tamat tempoh? Adakah masih selamat atau boleh bawa kemudaratan kepada tubuh badan kita?

Diharap sedikit sebanyak info nanti dapat memberi sedikit manfaat kepada kita semua supaya tahu apa yg perlu kita lakukan terhadap vitamin tamat tarikh luput ini.

Apakah Vitamin Tamat Tarikh Luput?

Secara mudahnya, vitamin itu telah melepasi tarikh luput yang tertera pada botol. Tetapi secara tepatnya vitamin tamat tempoh ini adalah vitamin yang sudah kehilangan potensi dan keberkesanannya selepas sesuatu tempoh atau jangka masa yang panjang. Banyak faktor yang mempengaruhi jangka hayat sesuatu vitamin itu seperti haba, kelembapan dan pembungkusan. Apabila banyak vitamin disimpan ditempat yang sama, vitamin berbentuk tablet akan kehilangan keberkesanannya lebih cepat berbanding vitamin yang didatangkan bersalut kapsul. "Expected Expiry Date" yang tertera pada botol cuma jangkaan tarikh maksimum tamat tempoh dan keadaan sebenarnya bergantung kepada cara penyimpanan vitamin itu sendiri.

Bagaimana Melanjutkan Tarikh Luput Vitamin

Menurut laporan Purdue University News Service, dapur bukanlah tempat paling bagus untuk menyimpan vitamin kerana ia agak panas. Menyimpan dalam peti sejuk juga bukan cara yang paling baik kerana membuka dan menutup penutup botol vitamin itu membolehkan pemeluwapan atau proses kondensasi terbentuk dalam botol. Dan menurut www.livestrong.com, tempat yang paling sesuai adalah di ruangan yang gelap seperti tempat kita menyimpan tuala atau baju...Haaa...tau tak apa tu? Dalam almari yang tertutup dan gelap!

Kalau Masih Nak Teruskan Pengambilan Vitamin Yang Telah Tamat Tarikh Luput?

Ianya tetap selamat dimakan kerana ianya tidak akan bertukar menjadi racun atau toksin di dalam badan, tidak seperti kita mengambil makanan yang telah pun tamat tempoh. Belum ada laporan masalah kesihatan akibat makan vitamin yang telah tamat tempoh. Adalah lebih baik buang vitamin yang telah berubah warna atau bau.

Jadi, kesimpulan nya..janganlah selalu terlupa nak makan vitamin. Berdisiplin lah pada diri sendiri. Sayang kalau nak buang vitamin kan?? Tapi, ada juga vitamin yang telah tamat tempoh boleh terus digunakan macam vit e, vit c dan esp shaklee..boleh buat masker!

Sayang-sayangkan vitamin anda..Semoga jadi panduan kita bersama.

Kalau nak order shaklee boleh lah wassup saya

noor hasmah
0138214890

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…