Assalamualaikum pembaca blog kesayangangku..ada kawan2 yang sedang hamil tak? Mesti ramai yang dah tahu kebaikan kurma kan? Bagi yang tak tahu kebaikan kurma, boleh lah baca k..;-)
Sabda Rasulullah S.A.W.,
“Berilah makan buah kurma kepada
isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu
memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak
yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”
Seperti yang diketahui, buah
kurma tidak mengandungi gula yang merbahaya. Ia merupakan makanan
Rasulullah S.A.W & mempunyai banyak khasiat. Ibu yang hamil digalakkan
memakan buah kurma bagi memudahkan proses bersalin. Ia juga elok
dimakan sepanjang tempoh berpantang bagi memudahkan proses pengecutan
rahim.
Berikut merupakan kelebihan dan kebaikan mengamalkan makan buah kurma:
a)
Kaya dengan zat besi – sesuai dimakan oleh wanita yg sedang datang haid &
mereka yg mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah)
b) Tidak mengandungi kolestrol.
c) Kaya dgn protein (1.8 – 2%), serat (2-4%), glukosa (50-57%), Vitamin A dan C, sodium & potassium.
d)
Potasium penting utk sistem saraf yang boleh merangsang daya ingatan,
meningkatkan nafsu kelamin & meningkatkan sistem pertahanan badan.
Berupaya mencegah dari barah payudara & rahim.
e) Kandungan gulanya mudah diserap badan & memberi tenaga segera apabila berbuka puasa.
f) Boleh diberikan kepada bayi bagi mengurangkan kesakitan.
g) Memudahkan proses bersalin & pengecutan rahim.
h) Buah kurma juga mampu memanaskan badan dan merangsang kesihatan wanita hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga tambahan.
i) Saidina Ali r.a. meriwayatkan “Barang
siapa yang memakan 7 butir tamar (buah kurma) setiap hari, ia akan
membunuh semua kuman di dalam badannya”.
j) Kanak-kanak digalakkan memakan lebih
banyak buah kurma kerana ia memberi khasiat dari segi proses pembesaran,
sekaligus membentuk minda kanak-kanak yang sihat.
Ulasan