Langkau ke kandungan utama

STROK TIDAK KENAL USIA - CEGAH SEBELUM LEWATJika dahulu, penyakit strok atau Angin Ahmar sering dikaitkan dengan warga emas, tapi kini penyakit tersebut sudah tidak mengenal usia. Mereka yang muda pun berpotensi untuk menghidapi penyakit ini.


Strok merupakan pembunuh No.4 negara. Kadar peningkatan sebanyak 300% di kalangan rakyat negara ini iaitu 17,909 pada tahun 2005 kepada 52,000 pada tahun 2006. Dan apa yang menakutkan, lebih 90% daripada mangsa strok meninggal dalam tempoh sebulan!

Bagaimana Saya Tahu Yang Saya Diserang Stroke?


Strok terjadi apabila salur darah ke bahagian otak menjadi sempit hingga akhirnya menyebabkannya pecah. Apabila ianya pecah ia akan mengakibatkan kerosakan kepada sebahagian tisu otak kerana kekurangan oksigen.

Seterusnya fungsi otak akan hilang kerana kematian tisu otak ini. Pesakit akan mengalami gejala seperti pengsan, tidak sedarkan diri dan sebahagian anggota tubuh menjadi lemah.

Sekiranya anda ini golongan yang berisiko diserang strok, sangat penting untuk tahu sekiranya anda bakal atau diserang angin ahmar. Perlu bersedia jika terjadinya satu atau lebih dari satu gejala yang dibincangkan ini, hubungi segera klinik atau hospital berhampiran untuk mengelakkan kes lebih serius.

 Apa yang boleh kita buat kalau ia berlaku berhampiran dengan kita? Pertama sekali jangan panik dan sila bertenang. Sila ikut panduan seperti dibawah : 


Mari baca perkongsian dari Puan Hafza Aein mengenai suami beliau yang mengalami strok pada bulan April 2014 dan kini selepas lebih setahun mengamalkan VIVIX , suami beliau sudah boleh bertutur dan mukanya nampak lebih berseri dan yang pasti bertambah SIHAT.

Alhamdulillah. Tabahnya Puan Hafza. Bayangkan kalau kita berada dalam keadaan begitu. Ya Allah Ya Rabbi. Jauhkanlah kami dari ditimpa penyakit yang menyakiti.

Jadi, bertindaklah sekarang. Jangan biarkan penyakit datang baru nak berubat tapi CEGAHLAH DARi SEKARANG.

SAKIT ITU MAHAL

SIHAT ITU MURAH

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=019cdb6d10ea8a839ece9125c4d4b6cd
atau boleh hubungi saya
013 821 4890

Nak tau tak? Kalau anda beli 2 botol ViVix, anda akan dapat keahlian percuma dan confirm dapat bonus untuk bulan depan. Lekas hubungi saya
013 821 4890

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…