Langkau ke kandungan utama

Kenali Kanser Kelenjar Parotid

Selama ini kita sering mendengar perihal kanser payu dara, kanser tumor, kanser hati dan sebagainya tapi tidak pada Kanser Kelenjar Parotid. Apa itu Kelenjar Parotid?

 
Setiap orang di antara kita mempunyai sejumlah air liur yang tidak terhitung banyaknya. Fungsi utama kelenjar tersebut adalah untuk menghasilkan air liur yang diperlukan dalam proses pencernaan, pemakanan, pertuturan dan sebagainya. Ia juga berfungsi untuk memastikan mulut anda sentiasa lembap. 
 
Kelenjar kita dibahagiakan kepada dua jenis iaitu kelenjar utama (major ) dan Kelenjar kecil(minor). Kalenjar utama terdiri daripada 3 pasang Kelenjar air liur utama di bawah dan dibelakang rahang - parotid, sublingual dan submandibular ( disebut sebagai Kelenjar utama) 

Manakala Kelenjar minor pula terdapat di merata-rata lokasi seperti disepanjang saluran pencernaan terutamanya di lelangit, lidah, bibir, pipi dan di seluruh kawasan mulut dan tekak. 

Kelenjar Parotid adalah merupakan Kelenjar terbesar dengan setiap satunya berjisim kira-kira 15gram. Ia terletak di bahagian hadapan dan sedikit bawah daripada telinga. Air liur yang dihasilkan daripada Kelenjar ini akan di rembeskan ke dalam ronggan mulut melalui satu saluran sepanjang kira-kira lima sentimeter. 

Menurut Pensyarah Kanan Otorinolaringologi, Surgeri Kepala dan Leher, Hospital Univeristi Sains Malaysia, Dr irfan Muhammad berkata, 80 peratus kes ketumbuhan Kelenjar air liur adalah terjadi kepada Kelenjar Parotid dan mujurlah 80 peratus daripada keseluruhan kes bukanlah barah dan hanya memerlukan rawatan pembedahan mengeluarkan Kelenjar tersebut.

Namun demikian, jika kes tersebut di dianogsi sebagai Kanser Parotid, keseluruhan kalenjar akan dibuang. Ini kerana walaupun sedikit ia perlu dibuang bagi mengelakkan ia berulang kembali dan merebak di kawasan lain.

Kes yang membabitkan kalenjar Parotid ini terbahagi kepada dua jenis iaitu kanser (malignant) atau bukan kanser (benign). Bagi kes yang telah disahkan adalah kanser, kebiasaannya pesakit akan berjumpa dengan doktor jika mengalami gejala seperti kalenjar di bahagian muka semakin membesar dan merasa sakit.

Selain itu, antara tanda-tanda yang menunjukkan kanser air liur telah menjadi semakin teruk adalah pesakit mengalami saraf muka lumpuh, senyuman senget, pipi tidak boleh kembung dan mata tidak boleh rapat ketika tidur.

Punca barah ini tidak dapat dikenalpasti secara terperinci. Namun ada dikaitkan dengan sesetengah sel dalam Kelenjar air liur menjadi mutasi yang menyebabkan sel tumbuh dan terbahagi dengan pantas. Sel yang membentuk tumor boleh merebak ke tisu berdekatan. 

Faktor Terjadi Kanser Kelenjar Parotid

  • Faktor usia yang semakin meningkat
  • terdedah kepada radikal bebas
  • terdedah kepada bahan-bahan kimia
  • kurang penjagaan kesihatan mulut

Tanda-tanda Kanser Kelenjar Parotid

  • Benjol atau bengkak di kawasan berdekatan rahang atau di dalam mulut atau leher
  • sebelah muka menjadi kebas
  • otot pada sebelah muka menjadi lemah
  • sakit yang berterusan di kawasan kelenjar air liur
  • sukar menelan
  • sukar membuka mulut

 Rawatan Kanser Kalenjar Parotid

#1-Pembedahan
Membabitkan bahagian kalenjar yang terjejas. Jika kanser ini kecil dan berada di kedudukan yang mudah dicapai, pembedahan akan dilakukan bagi membuang tumor dan sebahagian kecil tisu sihat di kelilingnya. Namun jika ia membabitkan tumor yang besar, doktor mungkin akan mengeluarkan keseluruhan kalenjar air liur. Malah jika sudah merebak ke stuktur berdekatan contohnya saraf muka atau tulang muka dan kulit, kemungkinan ia juga akan dibuang adalah sangat besar.

#2-Terapi Radiasi
Digunakan bagi membunuh sel barah selepas pembedahan. Ia juga boleh dibuat sebelum pembedahan untuk mengecutkan tumor dan memudahkan ia dibuang. Jika tumor terlalu besar dan berada di kawasan yang terlalu berisiko untuk dibuang, mungkin hanya terapi radiasi sahaja yang akan dilakukan.

#3- Kimoterapi 
Pilihan rawatan ini biasa dilakukan kepada pesakit kanser yang sudah berada di tahap yang teruk dan sudah merebak di bahagian tubuh yang lain.

 
                                            

Vivix merupakan minuman Botani yang kaya dengan sifat antioksidan dan antipenuaan secara semulajadi. Kandungan dalam Vivix membantu membaiki DNA dalam badan yang mengalami kerosakan akibat radikal bebas dan gaya hidup yang tidak menentu. 

Kajian pakar menunjukkan bahawa makanan yang tinggi kandungan Polifenol dan Resveratrol sangat sesuai untuk pesakit-pesakit kronik seperti kanser. Ramuan vivix 10 kali ganda lebih hebat dari resveratrol yang sangat membantu keutuhan sel dan meningkatkan sel hayat.

Vivix juga membantu mangaktifkan semula sel-sel yang terlibat dalam pengawalan genetik utama yang merosot. Oleh itu, menggalakkan sel yang rosak sihat semula. Bagi pesakit yang menjalankan kimoterapi, pengambilan vivix adalah sangat bagus.

Hubungi saya
 

Disclaimer : Vivix adalah vitamin dan bukan ubat. Walaupun ia terbukti secara scientifik menyihatkan badan,  ia tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulih penyakit kritikal.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …

Sakit Badan Selepas Bersalin

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…