Langkau ke kandungan utama

Sayangi Mata Anda Dengan Vivix

Apakah punca utama masalah mata?

Ada banyak faktor yang boleh membuatkan mata seseorang mengalami masalah. 

Antaranya adalah disebabkan oleh faktor keturunan iaitu masalah penglihatan yang diwarisi. Masalah mata juga boleh berlaku akibat kemalangan yang menyebabkan saraf mata seseorang boleh menjadi rosak atau disebabkan oleh jangkitan kuman. Penyakit kencing manis yang tidak terkawal juga boleh merosakkan penglihatan pesakit. Faktor penuaan juga menjadi punca kepada kemerosotan daya penglihatan seperti masalah Degenerasi Makular.

Glaukoma

Nutrien Untuk Mata Yang Sihat

Amat penting untuk kita memastikan mata kita sentiasa berada di dalam keadaan yang sihat. Antara tips penjagaan mata yang penting adalah dengan membuat pemeriksaan mata sekurang kurangnya 6 bulan sekali. Sekiranya terdapat kelainan pada mata, segeralah berjumpa pakar untuk menjalani pemeriksaan.

Nutrien Untuk Mata Yang Sihat

Vivix Untuk Mata Yang Sihat

Bagi pesakit yang mempunyai masalah mata atau ingin menjaga kesihatan mata, pengambilan Vivix sebagai supplemen harian amat disyorkan.

Bagaimana Vivix Bertindak??

Kandungan resveratrol  dan polifenol yang tinggi di dalam Vivix terutamanya Anthocyanins mampu mengurangkan risiko kerosakan mata, memperbaiki daya penglihatan dan membantu merawat saraf mata yang bermasalah.

Katarak Mata Hilang Tanpa Pembedahan

Beberapa kajian klinikal yang dijalankan oleh penyelidik juga menemui kaitan bahawa resveratrol berperanan di dalam menjaga proses Angiogenesis iaitu proses di mana saluran darah baru terbentuk daripada saluran darah yang sedia ada. Ini adalah satu proses semula jadi yang terlibat dengan pertumbuhan dan penyembuhan luka.


 Nak mata sihat? Jangan ragu ragu ambik vivix

In shaa allah kalau dengan asbab vivix boleh menyembuhkan, tak salah mencuba

beli kat sini VIVIX

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cirit Birit Dan Cara Mengatasinya

Assalamualaikum semua. Tak tahulah sejak dua hari ini perut asyik sakit ja. Dahlah kerap kali berlaku. Asyik jumpa dengan Cik Tan saja..:-) So, hari ni nak cerita pasal cirit birit yang berlaku pada saya lah. Apa itu cirit birit? Cirit birit adalah keadaan dimana kita membuang air besar dalam kadar yang kerap dengan najis yang berair. Ia biasanya berlarutan hanya dalam sehari atau dua hari dan ia bukanlah suatu penyakit yang serius. Cirit birit akut disebabkan oleh kurangnya cecair diserap dari dalam usus kecil atau usus kecil menghasilkan terlalu banyak cecair. Cirit birit akut ialahkejadian cirit-birit secara tiba-tiba. Najis yang dihasilkan lembut dan berair, perut yang 'berangin' atau bergas (flatulens), kesakitan dan individu mengalami demam dan muntah-muntah.


Cirit-birit akut mungkin disebabkan oleh jangkitan, keracunan (toksin), kesan sampingan ubat atau jenis makanan. Sesetengah penyakit boleh menyebabkan cirit-birit. Cirit-birit yan…

Tips Anak Tertelan Barang

Aduh!! Mak mana yang tak risau kalau anak kecil apatah lagi yang berumur dalam lingkungan 1-5 tahun tertelan barang!
Apa yang perlu dibuat?
*Rilek *Jangan Panik *Bawa anak ke hospital
Apa yang pihak hospital akan lakukan?

X-ray dada (chest) dan abdomen (perut)
x-ray akan menentukan dimana kedudukan barang tersebut.
Sama ada di: - Esophagus (salur dari mulut ke perut) -Dalam perut -Ataupun dalam usus kecil/besar
X-ray juga dapat estimate berapa besar benda tersebut dan menentukan apa yang patut doktor buat.
Kebiasaannya barang yang ditelan akan masuk terus ke sistem penghadaman. Dari Esophagus, turun ke perut, selepas tu ke usus kecil dan ke usus besar.
Sekiranya anak anda mengalami simptom :
-batuk -susah bernafas -muka jadi kebiruan
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur pernafasan.
Sekiranya anak anda mengalami simptom:
-muntah -tidak dapat menelan makanan/minuman -sakit perut -berak berdarah -demam
Itu merupakan tanda barang tersebut tersekat di salur penghadaman sama ada di Esophagus ataupu…

Bartholyn Cyst Dan Cara Rawatannya

Assalamualaikum

Pertanyaan dari seorang customer pagi ni membuka mata saya pada Bartholyn Cyst iaitu keadaan dimana kelenjar bartholin tersumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair sebagai pelincir apabila nafsu seseorang wanita terangsang.Setiap kelenjar bartholin berfungsi menghasilkan cairan, yang kemudian disalurkan keluar melalui saluran yang disebut saluran kelenjar barthollin. Fungsi cairan ini adalah menjaga kelembapan vagina agar dalam keadaan sihat. Jika kelenjar bartholin terganggu, maka produksi cairan vagina turut terganggu dan menyebabkan terganggunya kesihatan vagina.
Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar sehingga membentuk cyst yang semakin lama semakin membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholyn cyst sebenarnya …